![](/media/lib/255/n-pieswilk-4710bee0ec4a49bc13db8dc1710b0784.jpg)
Wilki lubią ryzyko
2 września 2016, 11:51Ludzie postawieni przed 100-procentową szansą otrzymania jakiejś kwoty pieniędzy lub 50-procentową szansą na otrzymanie kwoty dwukrotnie większej, zwykle wybierają pierwszą opcję. Wydaj się, że wyewoluowaliśmy jako gatunek wolący nie podejmować ryzyka
![](/media/lib/522/n-kobiety-0ecebeabf18c5e3fc0f7d2097d54f52c.jpg)
Po ponad 40 latach widać, jak pojawienie się pieniędzy zmieniło lud Ju/’hoansi
7 października 2022, 17:44Jeszcze dwa pokolenia temu Ju/’hoansi nie znali pieniędzy. Gospodarka łowiecko-zbierackich nomadów, zamieszkujących północno-wschodnią Namibię i północno-zachodnią Botswanę, opierała się na eksploatacji dzikich roślin i zwierząt. Jednak w latach 70. zaczęli tracić swoją ziemię. Rząd Namibii wyznaczył im teren – nazwany Nyae Nyae – na którym mogli żyć i od końca lat 70. Ju/’hoansi prowadzą osiadły tryb życia. W życiu Ju/’hoansi pojawiły się pieniądze.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/46/melanoma-65f79c78602d0d31b79eed95daa38c68.jpg)
Chorzy na parkinsona częściej mają czerniaka
9 marca 2010, 12:21Pacjenci z parkinsonizmem znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia czerniaka. Wiele wskazuje na to, że przyczyna tkwi raczej w samej chorobie neurodegeneracyjnej, a nie w terapii lewodopą.
![](/media/lib/113/n-kamien-nerkowy-ab1344ff1f622cc795698345dee04ce1.jpg)
Wzrost aktywności pewnego genu sprzyja kamicy nerkowej
19 kwietnia 2012, 10:48Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis odkryli, czemu niektórzy ludzie są bardziej niż inni podatni na tworzenie kamieni nerkowych (EMBO Journal).
![](/media/lib/31/tofu-68414cfc00818b186cd357e67398036b.jpg)
Soja nie zawsze dobra na pamięć
7 lipca 2008, 10:05Wysokie spożycie niektórych produktów sojowych, m.in. tofu, nasila ryzyko utraty pamięci (Dementias and Geriatric Cognitive Disorders).
![Spadająca kropla wody](/media/lib/8/1179995367_791358-e1b5ccd6f43ec7172462a3b9cdb2fd3d.jpeg)
Genialne w swej prostocie
24 czerwca 2008, 00:48Wyobraźcie sobie środek, który jest w stanie poprawić kondycję osób starszych: dodać im wigoru, poprawić funkcjonowanie ich układu pokarmowego i wielu organów... Co powiecie na to, że poszukiwaną "magiczną" substancją może być zwykła woda? O wyjątkowej poprawie stanu zdrowia swoich pensjonariuszy donosi obsługa domu spokojnej starości w angielskim hrabstwie Suffolk.
![](/media/lib/117/n-1207827248_702220-e32d2e1f1d3fa07f3ad52c5945c92721.jpeg)
Dzieci żyjące w sąsiedztwie dużych dróg gorzej się rozwijają
11 kwietnia 2019, 05:58Dzieci mieszkające w pobliżu dużych dróg z dwukrotnie większym prawdopodobieństwem wypadają gorzej w testach zdolności komunikacyjnych, niż dzieci mieszkające dalej od dużych dróg.
![© Wendy Cain](/media/lib/1/1171107298_421530-3a5c08c845ae25730ffe88b83254b4ea.jpeg)
Telefoniczny diagnosta
29 września 2008, 14:22Do tej pory zdiagnozowanie zaburzeń snu wymagało wizyty w specjalnym laboratorium. Dzięki wynalazkom naukowców z Politechniki w Tampere i Uniwersytetu w Helsinkach możliwe będzie wykrycie, a nawet zidentyfikowanie ich w domu. Wystarczy ściągnąć na komórkę specjalną aplikację HappyWakeUp, a inteligentny telefoniczny budzik wybierze najlepszy moment na pobudkę.
![](/media/lib/523/n-odnawialne-426b5ac92d74807f403d499df594b713.jpg)
Dzięki źródłom odnawialnym tegoroczny wzrost emisji CO2 będzie minimalny
21 października 2022, 09:15Trwający niemal przez cały obecny rok kryzys energetycznych spowodował, że do produkcji energii w większym stopniu zaczęto wykorzystywać węgiel, co spowodowało obawy o znaczne zwiększenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Emisja rzeczywiście wzrosła w porównaniu z rokiem 2021, ale o mniej niż 1%. To znacznie mniej niż prognozowano i znacznie mniej niż wynosił wzrost ubiegłoroczny. A stało się tak dzięki bardziej intensywnemu użyciu źródeł odnawialnych oraz samochodów elektrycznych.
![](/media/lib/68/danie-ze-szpinaku-bb4a7155c59ad7f1e07b24d804de3905.jpg)
Warzywa zielonolistne zapobiegają cukrzycy
20 sierpnia 2010, 10:52Jedzenie zielonolistnych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. (British Medical Journal).